Jaarverslag 2024

Jaarverslag 2024 van de Culturele Commissie van de Grote Kerk.

Inleiding

We blikken terug op een geslaagd 2024, waarin de Grote Kerk een bruisend middelpunt was van culturele en maatschappelijke activiteiten. Dankzij de inzet van vrijwilligers verwelkomden we meer dan 2500 bezoekers van alle leeftijden. Er vonden twee huwelijken en vier uitvaartdiensten plaats. Letterlijk een hoogtepunt was de restauratie van het kruistorentje, daarnaast het innovatieve tentproject in het koor.

Het tentproject, bedoeld om een warmere ruimte te creeren, werd afgelopen herfst gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week. De muren zijn gefundeerd, de vloer niet en deze zakt. Dat betekent dat alles wat in contact staat met muur en vloer ‘opgehoogd’ moet worden: preekstoel, koorhek, herenbanken, pijlers orgelbalkon. Afgelopen winter is gewerkt aan de preekstoel en de herenbanken.

Beeldende kunst

Maggy Kukler beet dit jaar de spits af met een overzichtstentoonstelling van haar quilts (lappendekens). Zij put haar inspiratie uit de organische vormen en patronen van de natuur. Maggy was steeds aanwezig om haar ‘gasten’ te verwelkomen en uitleg te geven.

Het Zaans Grafisch Collectief bestaat uit een groep enthousiaste mensen die bij elkaar komen en elkaar inspireren tot het maken van grafisch werk. Tijdens de expositie werd er gegutst en afgedrukt onder veel belangstelling van de bezoekers.

De Online Fotoclub (DOF) verkent het landschap van Nederland en daarbuiten. Elf getalenteerde fotografen toonden een diverse verzameling aan stijlen en onderwerpen. Van de natuurlijke schoonheid van landschappen tot de intrigerende details van de stad.

Jan Keizer is bekend als zanger van BZN en als liedjesschrijver voor veel andere artiesten. Na zijn muziekcarrière is hij begonnen met teken- en schilderlessen bij zijn zwager. Hij heeft er plezier in om creatief bezig te zijn en staat steeds weer versteld van de mogelijkheden van de schilderkunst. Zijn eerste expositie buiten het dorp (Volendam) werd druk bezocht en Jan was er altijd bij om uitleg te geven en om een praatje te maken.

Dan iets geheel anders. Een expositie met installaties, videokunst, schilderijen en ander tweedimensionaal werk van beeldend kunstenaars Karin van Bodegom en Edo Reumerman: ‘Huid’ was de titel. Niet alleen de huid van mensen of dieren werd hiermee bedoeld, maar ook de buitenzijde van een beeld of schilderij.

In de Kunstmaand oktober kwamen Edamse kunstenaars naar Oosthuizen.

Waar vorig jaar een deel van de collectie Spaander centraal stond, was dat nu het immense werk ‘Geboorte, Leven, Dood’ van de Edamse schilder Aart Roos (1919-2009). Het werk beslaat maar liefst 27m2. Het zet op expressionistische wijze het menselijk bestaan neer. Het werk is eigendom van het Edams Museum.

Roos zette zijn rauwe werkelijkheid op doek, Doris Pappenheim slaagt er juist in om ‘zachte’ beelden uit hard materiaal te scheppen. Voor haar is het een uitdaging en avontuur om uit hard marmer, zachte, vrouwelijke vormen te creëren. Zacht, zoals de huid of de plooien in een kledingstuk.

De meeste exposities werden omlijst door vernissages en afsluitingen. Opvallend vaak waren de exposanten ook aanwezig tijdens de normale openingsuren. Het geeft een extra dimensie voor de bezoekers en stimuleert de interesse en de verkoop.

Muziek.

Het orgel blijft een spil in het muziekprogramma, maar er werd ook gestreken, getokkeld en geblazen.

Het duo Vitaly Vatulya (saxofoon) en Maria Nemtsova (piano) is een van de meest interessante ensembles die vandaag in de kamermuziekwereld optreden.

Organist, Jonathan Dimmock is internationaal bekend. Hij treedt op in zes continenten.

Sinds 2017 concerteert Johan Brouwer op het orgel en op een fraaie kopie van een 17e -eeuws Frans klavecimbel uit 1681.

Het Hera Quartet (strijkkwartet) is gevestigd in Amsterdam en ontstond in oktober 2022 toen de vier musici elkaar ontmoetten op het Conservatorium van Amsterdam.

The Sonority Cabinet VIII is een verzameling vreemde, zeldzame en ongewone muziekstukken uit oude en hedendaagse tijden, bijeengebracht als een 'rariteitenkabinet', waarbij vaak de glorieuze klank van Oosthuizens historische orgel wordt gemengd met nieuwe, elektronische texturen. Michael Bonaventure is de organist.

Diversen.

In de kerken van de Zeevang waren drie creatieve workshops onder leiding van Joke Werkhoven. In onze kerk werden oude boeken, landkaarten en pakpapier veranderd in bijzondere objecten en kunstwerken.

Op een mooie Pinksterdag werden bezoekers cultureel, creatief en culinair verrast in drie kerken in de Beemster en in de kerk in Oosthuizen. Bij ons was er de lopende tentoonstelling met quilts, een concertje op het orgel en werden de bijzonderheden van dit kerkgebouw aan de rand van de Beemster naar voren gehaald.

Vrouwen uit Marokko, Somalië, Syrië, Ghana, Ivoorkust, Afghanistan, Iran, Eritrea en Peru ‘kookten voor de buren’. Zij bereidden hun traditionele gerechten.

Vanuit het club- en buurthuiswerk werden er ook vijf maaltijden georganiseerd in de kerk. Plaatselijke koks verzorgden de driegangen diners.

In juni waren er de Jaarmarkt en de Zomerroute, in de kerk was grafisch werk te bewonderen.

St Nicolaas kwam in november aan per schip en de kerk is dan even zijn (t)huis. De Pieten doen spelletjes, er is warme choco en een cadeau voor ieder kind. Jammer van de miezer en de regen, maar in de kerk was het droog.

In december was er de kerstshow van gymnastiekvereniging Olympia en een optreden van het Oude Meesters Carolkoor uit Edam. Zij trokken langs verschillende locaties in de gemeente. Luisteren met glühwein, warme thee en oliebollen.

En dan tot besluit de Lichtjestocht van de leerlingen van de Koningsspil: vanuit de Grote Kerk, langs de Seevancksweg op weg naar het kerstdiner in de school.

Op 4 mei herdachten we de gevallenen in ons kerkgebouw. De leerlingen van de Koningsspil legden al eerder een krans en na de herdenking legden de bezoekers witte rozen bij het monument naast de kerk.

De Protestantse Gemeente Zeevang en Oudendijk verzorgde een aantal diensten in de kerk. Even terug naar de oorspronkelijke bestemming van het gebouw als plaats voor de eredienst en ontmoetingsplaats voor de gelovigen.

Tijdens de Open Monumentendagen was het gebouw open.

Commissie.

Een commissie van bewoners uit Oosthuizen en omstreken zet zich in voor het behoud en gebruik van het kerkgebouw. Zij verricht klein onderhoud, programmeert concerten en exposities, regelt de verhuur, bemenst de keuken en de bar enz. De commissie is divers van samenstelling. Elke maand is er een werkvergadering. Iedereen kan een poosje meedraaien om te kijken of het bevalt. Ook is er een netwerk van vrijwilligers voor hand- en spandiensten en van gastheren en -dames die tijdens de openingstijden aanwezig zijn. Uiteraard zoeken we voortdurend nieuwe vrijwilligers.

Financiën.

De Grote Kerk behoort tot de Stichting Oude Hollandse Kerken. Het blijft noodzakelijk, nu ook rijksmonumenten zichzelf grotendeels moeten bedruipen, om plaatselijk geld te genereren. Het is aan de bewoners, bedrijven en instellingen van Oosthuizen en omstreken of dit unieke en beeldbepalende monument in de huidige vorm zal blijven bestaan.

Onze doelstelling blijft:

Het in stand houden en verbeteren van ons religieus/cultureel erfgoed de Grote Kerk van Oosthuizen en het laten functioneren van het gebouw in zijn maatschappelijke en landschappelijke omgeving door:

  • Een verantwoord gebruik met inachtneming van de historie van het gebouw.
  • Een sluitende exploitatie.

Oosthuizen, maart 2025,

Namens de Culturele Commissie

Jac Wessels, vz