GROTE KERK OOSTHUIZEN

GRAFMONUMENT

1518                                             2018

VIJF EEUWEN GROTE KERK OOSTHUIZEN
  De kerk werd gebouwd tussen 1511 en 1518, in opdracht van de toenmalige "Vrouwe" van de Heerlijkheid Oosthuizen, Maria van Zevenbergen. Uit die periode stammen de klok, 1511, het koorhek en onderdelen van het orgel. Van latere datum, halverwege 1600, zijn de Protestantse delen van het interieur; de kansel, de houten entree en de herenbanken.
  De machthebbers van na die tijd, de familie van Bredehoff, hebben het gebouw gedecoreerd met een opvallend grafmonument (1723, voor François van Bredehoff) en 12 grote rouwkassen ter herinnering aan in de grafkelder bijgezette familieleden .
  De geschiedenis van het orgel is raadselachtig; het lijkt meerdere malen verbouwd, voornamelijk met oude onderdelen en met pijpwerk dat wellicht teruggaat tot het eind van de 15e eeuw.

De 500e verjaardag van de kerk zal de komende maanden op diverse wijzen gevierd worden:

De start is een feestelijk concert door het Waterlands Kamerkoor op zondag  3 juni.

Het Waterlands Kamerkoor uit Purmerend dankt zijn naam aan de mooie polders van Purmerend en omstreken. Het koor werd opgericht in 1975 door de bekende organist Jan Jongepier en bestaat uit ongeveer 28 leden die met veel inzet en plezier streven naar kwaliteit in het uitvoeren van koormuziek. Sinds januari 2017 is Zana Naidionova de dirigent; zij heeft samen met de organist Willem Poot een programma samengesteld dat recht doet aan de (religieuze) historie van het gebouw: een Rooms Katholieke periode van zo'n 60 jaar, gevolgd door ruim vier eeuwen Reformatie.

Waterlands Kamerkoor

Ter gelegenheid van het jubileumjaar van het gebouw heeft de Culturele Commissie van de Grote Kerk de plaatselijk bekende beeldende kunstenaar Rob Cerneüs benaderd voor een kunsteducatieproject met leerlingen van de plaatselijke openbare basisschool De Koningsspil.

De titel voor het kunsteducatieproject is                                         ‘Wilgendroom’.
Een bouwwerk van wilgentenen in het koor als een boshut en zinnebeeld van het kerkgebouw als schuilplaats en tevens symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde. In en rondom het bouwwerk wordt een musical opgevoerd met als uitgangspunt de droom van een kind: een jongen gaat na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs. Hij houdt van hutten bouwen, maar hij komt er achter dat het niet cool is om een hut te hebben in de brugklas. In een levensechte droom maakt hij de mooiste hut waar plaats is voor iedereen en waar je mag schuilen voor onweer, wind of regen.

wilgenkathedraal in aanbouw

10, 17, 24  juni,