Roberto Canali verwierf aan het Conservatorium voor Muziek “A. Boito” te Parma het ‘Diploma voor Orgel en Compositie’ met de hoogste cijfers. Hij volgde verschillende specialisatiecursussen bij vooraanstaande leraren waaronder L.F. Tagliavini, M. Radulescu, M.C. Alain, H. Vogel en A. Isoir.

In 1994 won hij de Nationale competitie van het Ministerie van Onderwijs van Italië en verkreeg daarmee de mogelijkheid om als docent aan een Italiaans Conservatorium te worden aangesteld.
In hetzelfde jaar won hij de tweede prijs in de derde editie van het Internationale Muziek Concours (TIM) van de A.GI.MUS.
Hij werkte als organist samen met OSER, het symfonieorkest van Emilia Romagna.
In 1997 behaalde hij het ‘Diploma voor Clavecimbel’ en won de tweede prijs bij de eerste editie van de Nationale Clavecimbel Competitie “G. Gambi”.

Hij doceerde aan het Conservatorium voor Muziek te Cosenza, waar hij ook werkte als lector vanuit het Ministerie voor Cultuur. Op dit moment is hij als docent verbonden aan het Conservatorium voor Muziek “S. Pietro a Majella” te Napels voor de vakken Orgel en Compositie.

In 2010 maakte hij deel uit van de commissie voor de restauratie van het J.C. Wörle orgel in de Kerk van de Friezen, (S. Michele e Magno), een Nederlandse kerk te Rome.
Hij was zowel medeoprichter als artistiek directeur van de ‘Academie voor Orgel te Rome’ -  “Goffredo Giarda Prijs” in de Basilica di S. Prassede.
Hij maakte opnames voor SMC Records en voor RAI (de Italiaanse radio)

Naast zijn activiteiten als docent geeft hij concerten in Italië en daarbuiten, als solist maar ook met kamermuziekensembles en koren zoals het “Italiaans Barok Orkest” en het Internationale Koor van Rome “Novum Convivium Musicum”.
Hij vormt een duo met de trompettist Nello Salza.

Tot nu toe heeft hij recitals gegeven in Frankrijk, België, Zwitserland, Denemarken, Duitsland, Nederland, Vatikaanstad en in het Midden-Oosten. Hij speelde onder meer in de Cathédrale de Lyon, Odense Domkirke, Sønderborg Slotkirke, Aalborg Domkirke, Zutphen, Frederiksborg Slotkirke, Michaeliskirche-Hamburg, Nicolaaskerk-Rotterdam, Vrouwekathedraal-Antwerpen.

www.robertocanali.it


           ORGELCONCERT DOOR ROBERTO CANALI


Grote Kerk Oosthuizen    13 juli 2014,  20.00 uur                    


PROGRAMMA                                     


C. Merulo            - Toccata I  (“Undecimo tono detto quinto”)
(1533 - 1604)


J. da Modena        - Ricercar IX
(1498 - 1561)


A. Gabrieli            - Ricercare V tono
(1510 - 1586)


G. Cavazzoni        - Ricercare III                    
(1520 - 1577)            


A. Valente            - Versi IV e V (dai “Due libri di versi spirituali” – 1580)
(1520? - 1601)


G. Frescobaldi        - Toccata I    (dal “Secondo libro di Toccate“ -1627)    
(1583 - 1643)    
                - Bergamasca
                - Toccata per la levatione    (dalla “Messa delli Apostoli“)        


M. Rossi            - Toccata VII                        
(1602? – 1656)