Patrick Allen is als organist en dirigent verbonden aan Grace Church in New York. Hij werkt aldaar met diverse koren, daarnaast initieerde hij de series Bach at Noon en Weekend Organ Meditation. Met deze series wordt orgelmuziek aan de gemeenschap aangeboden bij wijze van meditatie. Allen’s repertoire als organist en klavecinist is divers en loopt van de Renaissance tot hedendaagse muziek. Hij realiseert de esthetiek van de muziek die hij speelt door middel van een levendige en dynamische stijl.

Allen studeerde aan de University of North Texas en de Florida State University. Aan de Eastman School of Music studeerde hij orgel bij Russell Saunders. In Amsterdam werkte Allen samen met Gustav Leonhardt, Max van Egmond, en Veronika Hampe. Als organist en als clavecinist concerteerde hij in de Verenigde Staten en Europe. Met de koren van Grace Church maakte hij tournees naar Frankrijk, Oostenrijk, de Tjechische Republiek, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Allen maakt cd’s meet het Saint Thomas Choir op het label Koch en Priory.

www.patrickjamesallen.com

--------

De herkomst van het Oosthuizense orgel is onduidelijk, het lijkt samengesteld uit verschillende onderdelen, die echter wel allemaal minstens 500 jaar oud zijn. Zo is een aantal pijpen waarschijnlijk afkomstig van een oud orgel in Medemblik, waar Pieter Backer in 1670 een nieuw orgel heeft gebouwd.

Het orgel is zeer klein, één klavier van 3 1/2 octaaf en zeven registers, (Prestant 8' - Bourdon 16' - Octaaf 4' - Quint 3' - Woudfluit 2' - Sexquialter 2 sterk, discant vanaf c' - mixtuur 2-3 sterk, Tremulant) en het is voor de renaissance-muziek gestemd - de zg middentoon stemming -, waardoor bv Bach er al niet meer goed op gespeeld kan worden. Oudere muziek klingt daarentegen prachtig, ook vanwege de goede acoustiek van de Oosthuizense kerk.

www.grotekerk-oosthuizen.nl


terug naar activiteitenGROTE KERK OOSTHUIZEN     
6 augustus 2017, 20:00 uur
      
           ORGELCONCERT DOOR PATRICK ALLEN         
                                                  PROGRAMMA


Ricercare                                                  Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 - 1621)
Nun freut euch, lieben Christen gemein
                -(koraal met drie variaties)


Praeambulum in C, WV 30                     Heinrich Scheidemann (1595-1663)


Psalm 100 (vier variaties)                       The Lübbenau tabulature Lynar B 7


Psalm 22 Vers 1. A 3                              Anthoni van Noordt (ca. 1619 – 1675)


Fantasia in G, WV 86                             Heinrich Scheidemann


                                                 PAUZE


Ricercare, FbWV 407                             Johann Jakob Froberger (1616 - 1667)
Ricercare, FbWV 408


Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ                Jan Pieterszoon Sweelinck
                -(Koraal met drie variaties)                    


Toccata in G, BuxWV 164                      Dietrich Buxtehude (1637–1707)
Fuga in C, BuxWV 174