CONCERT "DIE WINTERREISE"     GROTE KERK OOSTHUIZEN        ZONDAG 29 SEPTEMBER 2019
  Roel Praas en Palle Fuhr Jørgensen"Die Winterreise" Franz Schubert (1797-1828)

Die Winterreise is een liederencyclus (D911) van Franz Schubert.
Het zijn getoonzette gedichten van Wilhelm Müller waarin een jongeman wordt afgewezen en daarop op reis vertrekt. In het 24e lied ontmoet hij de Leiermann, de speelman met de lier, een verpersoonlijking van de dood.
Het is winter geen mens vergezelt de reiziger op zijn tocht en alleen een kraai vliegt met hem mee, tot aan het einde. (Treue bis zum Grabe).

Müllers "Winterreise" die Schubert tot dit onvergankelijke stuk inspireerde bestaat uit 24 gedichten. Elk gedicht getuigt van een bijzonder poëtisch en diepzinnig gehalte. De begeleidende pianomuziek die Schubert componeerde is even belangrijk als gezongen teksten. "Die Winterreise"groeide uit tot één van de monumenten van de klassieke muziekkunst met een blijvende waarde
en wordt omschreven als het requiem aller tijden.
             

                                   

De Deense bariton Palle Fuhr Jørgensen ontving zijn zangopleiding aan het Sweelinck conservatorium te Amsterdam en vervolgde zijn opera-opleiding bij Marie Louise Hendrikckx in Antwerpen.
Hij volgde masterclasses bij Cathy Berberian, Guus Hoekman en Tom
Krause. Zijn huidige coach is de Vlaamse altmezzo Lucienne van Deijk.
Sinds Palle in 1985 prijswinnaar was op het zangconcours “Mina Bolotine” te Antwerpen, heeft hij solistische medewerking verleend aan vele concerten en opera’s in binnen-en buitenland. Bij diverse platen-en radio-opnamen werkte hij met vele bekende dirigenten, o.a. Edo de Waart, Ed Spanjaard, Reinbert de Leeuw en Kenneth Montgomery.
Roel Praas werd geboren in 1953 te Haarlem. Hij studeerde piano aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle bij Thom Bollen, waar hij ook zijn solistendiploma behaalde. Daarna vervolgde hij zijn studie bij Alwin Bär in Amsterdam en Geoffrey Madge in Den Haag.
In het buitenland volgde hij cursussen bij Claude Hellfer in Frankrijk en in Oostenrijk bij Ergican Saydam.
Roel Praas is een veel gevraagd pianist voor pianorecitals en geniet bekendheid als begeleider van koren, zangers en instrumentalisten. Als docent is hij verbonden aan De Muziekschool Twente. In oktober 2002 maakte Roel Praas zijn eerste solo CD. Hierop zijn werken te horen van de componisten Scarlatti, Schubert, Diepenbrock en Poulenc.
                       

                   
 

     terug naar activiteiten